In armonie cu stilul camerei

Tablourile reperezinta acele elemente decorative www.etablouri.ro care umplu peretii albi, captind privirile. Obiectele de arta transforma orice perete gol intr-un punct de interes, plin de culoare, care insufleteste atmosfera. Prin urmare, daca tot trebuie sa atirnati ceva pe pereti, de ce sa nu fie o tema care va intereseaza: formatia preferata, peisaje, animale, flori, desene abstracte. Un afis sau tablou mare are avantajul ca simplifica peretele, centrind atentia intr-un singur punct si eliminind impresia de dezordine. Respectati tema aleasa! Daca incaperea e decorata cu imprimeuri tigrate, merge un tablou reprezentind un peisaj salbatic sau o jungla. Daca totul e lin, in tonuri de albastru, merge un peisaj de la mare. Intr-o camera decorata antic, se potrivesc tablourile vechi, cu patina, portretele. Pentru a armoniza un grup de tablouri, alegeti rame de acelasi tip. Astfel, chiar daca imaginile sint diferite, impresia va fi de tot unitar. Camerele mici pot fi largite daca pe unul din pereti este expus un tablou ce reprezinta un peisaj cu perspectiva indepartata. Pentru peretii mai ingusti, alegeti tablouri mai mici si invers.

Care e locul potrivit?

In general, tablourile se fixeaza la inaltimea ochiului, ritmic, regulat, pe o banda verticala linga usa, sau pe o banda orizontala deasupra unei canapele. E bine sa evitati asezarea tablourilor pe acelasi perete cu fereastra, acestea trec neobservate in timpul zilei. Nici asezarea in fata ferestrei nu este recomandabila deoarece se produc reflexe luminoase, suparatoare. O lumina buna se obtine sub un unghi de 45 grade, ceea ce este foarte greu de realizat. Tablourile acoperite cu sticla nu se lumineaza niciodata din fata din cauza reflexelor prea puternice care se creeaza; cele de mare valoare se lumineaza prin spoturi sau reflectoare speciale fixate deasupra sau in fata tabloului. Incercati sa pastrati un raport intre tablouri si mobilierul deasupra carora sint expuse, puteti vedea exeple la www.etablouri.ro. Un tablou de mari dimensiuni trebuie atirnat deasupra unui birou astfel incit partea de jos a ramei sa nu se afle mai jos de 25 centimetri de suprafata de lucru. In general, atunci cind expunem un tablou pe un perete, in spatele unei piese de mobilier, acesta nu trebuie sa fie mai lung decit latimea mobilei.

Grupuri de tablouri

Liniile orizontale, puternice, au un efect linistitor si dau impresia ca maresc camera in lungime. Liniile verticale fac o camera cu tavanul jos sa para mai inalta. Liniile diagonale dau dinamism. Un grup de imagini expuse la un loc poate avea un impact mai mare. Tablourile au un efect mult mai mare daca sint prinse pe un carton de culoare contrastanta. Alegeti culori inchise pentru peretii deschisi la culoare si invers. Tabloul se fixeaza, in functie de natura, greutatea si suprafata lui, pe o bara metalica sau printr-un inel cu surub asezat la mijlocul tabloului (suspensii invizibile, tabloul paralel cu peretele). Se mai poate folosi un snur prins de marginile laterale ale tabloului. Prea multe tablouri intr-o incapere nu pot fi puse bine in valoare. O pictura nu se fixeaza in centrul unui perete, simetric fata de piesa deasupra careia este asezata. Regula echilibrului armonic cere ca treimea inferioara a tablourilor sa coincida cu distanta de la pardoseala la nivelul ochilor. Este de preferat ca tablourile in ulei sa fie amplasate singure pe un perete mai liber. Acuarelele, desenele in tus, carbune, pot fi grupate, daca trateaza teme apropiate.

Cum alegem rama?

Tablourile reprezentind subiecte unice (portrete, vase de flori, natura moarta), cer o rama groasa si permanenta. Daca tabloul este realizat in culori delicate, pastelate, se accepta o rama mai subtire. Peisajele, marinele, picturile abstracte, cu motive multiple, cer in mod special, o rama ingusta, plata, neutra. Pentru acuarele, e nevoie de o margine mai lata si mai luminoasa. Tablourile in ulei (in afara de cele foarte mici) nu au nevoie de un spatiu intre marginile pinzei si bagheta ancadramentului. Picturile in ulei se incadreaza direct fara un geam protector, deoarece se pot curata usor, www.etablouri.ro iar lumina si praful le deterioreaza mai greu. Acuarelele, pastelurile, guasele, gravurile trebuie protejate sub sticla, curatarea lor nefiind posibila.

SmartTV | Succes | Inovator | Oferte | Decorare

motor de cautare